معرفی نرم افزار کامفار
COMFAR برگرفته از مخفف عبارت Computer Model for Feasibility Analysis and Reporting به معنی “مدل کامپیوتری برای آنالیز امکان سنجی و گزارش گیری” است. نرم افزار کامفار توسط یونیدو (UNIDO- United Nations Industrial Development Organization) یا همان سازمان توسعه صنعتی ملل متحد، به منظور ارزیابی مالی و اقتصادی پروژه های مختلف سرمایه گذاری ایجاد شده است. منظور از ارزیابی مالی و اقتصادی پروژه ها در یک کلام تعیین میزان سودآوری پروژه هاست تا بررسی کنیم که آیا شروع پروژه از نظر مالی و اقتصادی توجیه پذیر است یا خیر. برای کسب دانش بیشتر درباره ارزیابی مالی و اقتصادی مقاله مربوطه را مطالعه کنید.
نسخه های نرم افزار کامفار
اولین نسخه نرم افزار کامفار در سال 1983 منتشر شد که فقط به زبان انگلیسی بود. اما یونیدو در گذر سال ها به بروزرسانی و رفع مشکلات نرم افزار پرداخته تاکنون 13 نسخه پس از نسخه اول ارائه کرده است. آخرین نسخه نرم افزار کامفار، نسخه 3.3 است و پس از آن تاکنون (سال 2019)، نسخه جدیدی به بازار نیامده است. در حال حاضر نرم افزار کامفار برای 20 زبان زنده دنیا قابل استفاده است که عبارتند از: انگلیسی، فارسی، فرانسوی، آلمانی، ایتالیایی، ژاپنی، کرواتی، چینی، چکی، اسپانیایی، اندونزیایی، کره ای، ترکی استانبولی، مغولی، لهستانی، پرتغالی، روسی، اسلواکی، عربی و صربی.
ترتیب نسخه های منتشر شده نرم افزار کامفار به صورت زیر است:
COMFAR 1.0 => COMFAR 1.0a => COMFAR 1.0b => COMFAR 1.0c =>COMFAR 1.0d => COMFAR 2.0 => COMFAR 2.1 => COMFAR 2.2 => COMFAR 2.2a => COMFAR 2.2b => COMFAR 3.0 => COMFAR 3.1 => COMFAR 3.2 => COMFAR 3.3
کامفار در چه مواردی استفاده می شود؟
همانطورکه ذکر شد، نرم افزار کامفار برای ارزیابی مالی و اقتصادی طرح ها به کار می رود. در واقع زمانی که یک شرکت، سازمان یا فرد ایده کسب و کاری در ذهن خود دارد، ابتدا می بایست از شدنی بودن و سودآور بودن این ایده یا طرح اطمینان حاصل نماید. در غیر این صورت ممکن است جوانب کار را به درستی نسنجد و ایده خود را شروع کرده و با شکست مواجه شود. لذا، برای بررسی دقیق یک ایده یا طرح، از “مطالعات امکان سنجی” بهره می گیرند.
یک مطالعات امکان سنجی کامل شامل بخش های معرفی محصول یا خدمت طرح، مطالعات بازار (شامل مطالعه عرضه و تقاضای محصول جهت برآورد میزان تولید)، مطالعات فنی (شامل مشخصات و هزینه ملزوماتی مانند زمین و ماشین آلات برای اجرای طرح) و مطالعات مالی و اقتصادی (شامل محاسبات شاخص هایی مانند IRR، NPV و شاخص اشتغال زایی و …) می باشد.
از آنجایی که حجم داده هایی که در بخش بازار و فنی یک مطالعه امکان سنجی به دست می آید اغلب بسیار زیاد است، تحلیل مالی و اقتصادی این داده ها در بخش مالی و اقتصادی و محاسبه شاخص ها و صورت های مالی به صورت دستی بسیار زمانبر خواهد بود. لذا کارشناسان مطالعات امکان سنجی همواره از نرم افزار کامفار به عنوان ابزاری جهت سهولت محاسبات مالی و اقتصادی طرح ها بهره می گیرند. در واقع آن ها داده های بخش های بازار و فنی طرح را به عنوان ورودی به نرم افزار کامفار داده و داده های مورد نیاز برای بخش مالی و اقتصادی را از آن می گیرند.
ورودی های نرم افزار کامفار
- اطلاعات پروژه (تعریف پروژه): عنوان و شرح پروژه، تاریخ ورود اطلاعات پروژه، نوع پروژه (ایجادی، توسعه ای، مشارکتی، توسعه پاک)
- دوره برنامه ریزی (Planning Horizon): تعیین دوره ساخت کارخانه یا محل پروژه، تعیین دوره بهره برداری و تولید محصول، تعیین دوره آزمایشی تولید محصول
- محصولات: درج نام محصولات پروژه و حداکثر ظرفیت تولید آن ها (ظرفیت اسمی)
- واحدهای پولی: تعیین واحدهای پولی مورد استفاده در طرح
- نرخ های تنزیل: ورود نرخ های تنزیل برای محاسبه ارزش زمانی وجوه سرمایه گذاری شده
- هزینه های ثابت سرمایه گذاری: مانند هزینه خرید زمین، هزینه ساخت سوله ی بنای مورد نظر، هزینه خرید ماشین آلات، هزینه های قبل از بهره برداری مانند هزینه اخذ مجوزهای لازم جهت شروع کار و …
- هزینه های تولید: مانند هزینه خرید مواد اولیه برای هریک از محصولات پروژه، هزینه نیروی انسانی مورد نیاز در بخش تولید و اداری، هزینه نگهداری و تعمیرات، هزینه های بیمه، هزینه های سربار اداری و سربار کارخانه و …
- برنامه فروش: میزان و قیمت فروش هر یک از محصولات طرح در هر یک از سال های تولید
- سرمایه در گردش: شامل موجودی کالا به علاوه حساب های دریافتنی به علاوه موجودی نقد منهای حساب های پرداختنی. هر یک از این موارد در کامفار پنجره ای برای ورود اطلاعاتشان دارند.
- منابع تأمین مالی: میزان آورده نقدی سهامداران، میزن دریافت وام های بانکی با شرایط پرداخت و بازپرداخت مختلف، میزان یارانه های دولتی برای طرح و … .
- مالیات و ذخایر: ورود شرایط مالیات و ذخایر پروژه اعم از معافیت های مالیاتی و ذخایر مالیاتی و … .
*لازم به ذکر است ورودی های نرم افزار کامفار از نتایج بخش های بازار و فنی مطالعات امکان سنجی طرح که از قبل صورت گرفته است، استخراج می شود.
خروجی های نرم افزار کامفار
- برگه خلاصه نتایج: خلاصه تمام نتایجی که در خروجی های دیگر ذکر می گردد، در این صفحه قرار دارد.
- هزینه های سرمایه گذاری: با توجه به اطلاعات ورودی ما به نرم افزار کامفار، نرم افزار محاسباتی از قبیل میزان کل سرمایه گذاری (هزینه های ثابت سرمایه گذاری و سرمایه در گردش) مورد نیاز در بخش های مختلف پروژه را در این قسمت ارائه می دهد.
- هزینه های تولید: این قسمت گزارشی از کل هزینه های مورد نیاز برای تولید هر یک از محصولات و جمع کل آن ها و … را ارائه می دهد.
- تولید و فروش: در این بخش گزارش هایی از قبیل درآمد فروش ناخالص و خالص کل، درآمد فروش ناخالص و خالص هریک از محصولات و مقدار تولید شده هریک از محصولات ارائه می شود.
- منابع تأمین مالی: گزارش هایی از قبیل جریانات نقدی مالی و کل بدهی ها خروجی این بخش است.
- نتایج تجاری: جریانات نقدی به منظور برنامه ریزی، جریانات نقدی تنزیل شدف، صورتحساب سود و زیان و نسبتها و ترازنامه و نسبت ها گزارش های مربوط به این بخش است.
- ارزشیابی و نسبتها: نسبتهای مالی مانند نسبت بدهی به ثروت خالص، نسبت جاری و … و همچنین نسبت های کارآیی مانند نسبت سرمایه گذاری به هزینه های پرسنلی در این بخش ارائه می گردد.
- تحلیل اقتصادی: در صورت فعال بودن تیک تحلیل اقتصادی در بخش تعریف پروژه، این دسته از گزارش فعال می شود که گزارش های ارزش افزوده، خالص اثرات تسعیر ارز، اثرات اشتغال زایی و ارزیابی اقتصادی در این دسته موجود است.
*لازم به ذکر است که خروجی های نرم افزار کامفار برای تهیه و تدوین بخش مالی و اقتصادی مطالعات امکان سنجی استفاده می شود.
کارشناس ارزیابی مالی و اقتصادی حرفه ای شوید…
حوزه کاری امکان سنجی بسیار گسترده می باشد. برای تهیه یک طرح امکان سنجی خوب، تیمی متشکل از کارشناس مطالعات بازار، کارشناسان امور فنی طرح و کارشناس مالی و اقتصادی مورد نیاز است. برای فعالیت به عنوان یک کارشناس مالی و اقتصادی باید با اصول تهیه قسمت مالی و اقتصادی طرح ها آشنا باشید و ابزار مورد نیزتان نیز نرم افزار کامفار می باشد. در واقع یک کارشناس مالی و اقتصادی بدون شک باید تسلط بسیار خوبی بر روی نرم افزار کامفار داشته باشد؛ چراکه ماحصل کار کارشناسان بازار و کارشناسان فنی توسط کارشناسان مالی و اقتصادی مورد استفاده قرار می گیرد تا نتیجه سودآوری یا عدم سودآوری طرح مشخص شود.
در دوره آموزش نرم افزار کامفار آموزشگاه پویش پایدار نیز می توانید با ارزیابی مالی و اقتصادی طرح های امکان سنجی توسط نرم افزار کامفار آشنا شوید و با تمامی امکانات نرم افزار به صورت حرفه ای آشنا شوید. در انتهای این دوره شما به یک متخصص ارزیابی مالی و اقتصادی با نرم افزار کامفار تبدیل می شوید و می توانید در این حوزه شغلی که حوزه گسترده ای نیز می باشد، فعالیت حرفه ای داشته باشید. همچنین مدرک معتبر ILO نیز در انتهای دوره در اختیار شما عزیزان قرار داده می شود.