مدیریت پروژه چابک یا اجایل (Agile):
خانه » مدیریت پروژه »
مدیریت پروژه چابک یا اجایل یا همان Agile Project Management (APM) یک رویکرد با استفاده از تکرار و تکامل برای فرآیند مدیریت پروژه و تحویل خروجی های پروژه است. اسکرام Scrum و کانبان kanban دو چارچوب انجام رویکرد چابک است. اسکرام چارچوبی است که بر پروژه هایی با تکرارهای با طول ثابت تمرکز دارد در حالی که کانبان بر انتشار مستمر تمرکز دارد و می تواند درهر زمانی صورت گیرد. به عبارتی اسکرام در قالب زمان بندی دقیق اجرا می گردد، در صورتی که کانبان نسبت به زمان بندی منعطف عمل می نماید.
یک پروژه چابک به دوره های کوچک مشخص تقسیم می شود و در این فواصل زمانی، اجزایی از پروژه را که قابل تحویل دادن باشند، تولید میکند. این دوره های کوچک، تکرار شونده ها یا “اسپرینت” یا Sprint نامیده میشوند. یوزر استوری یا user story به هر ویژگی گفته میشود که میخواهید محصولتان آن را داشته باشد. پس یک اسپرینت به دوره زمانی گفته میشود که در آن تعداد مشخصی از یوزر استوریها باید تکمیل شوند. اسپرینت ها معمولا یک چرخه تحویل یک تا چهار هفته که چرخه ای کوتاه مدت هستند.
هر بخش توسط تیم متشکل از ذینفعان پروژه (شامل مشتری) در جلسه ای بررسی و نقد میشود. بنابراین مدیریت پروژه چابک نیاز به حضور یا مشارکت یک مدیر پروژه ندارد و نقش مدیر پروژه در بین اعضای تیم پروژه تقسیم میشود.
نتایج حاصل از نقدها در تعیین هرچه بهتر قدم بعدی پروژه استفاده میشوند. به همین دلیل شعار اصلی مدیریت پروژه چابک، “بهبود و رشد مستمر” است.
پس از تکمیل همه بخشها و انتشار برنامه، برای ذینفعان پروژه خیلی مهم است که جلسهای داشته باشند و درمورد اینکه چهچیزهایی خوب بوده و چه چیزهایی در پروژه بعدی قابل ارتقا است، به گفتگو بپردازند. به این جلسه، “جلسه گذشتهنگر” گفته می شود و ماهیت مدیریت دانشی دارد.
رویکرد چابک در ابتدا برای توسعه نرمافزار ایجاد شده بود، اما امروزه برای مدیریت بسیاری از پروژه ها که الزامات پروژه به صورت کامل و شفاف در ابتدای پروژه مشخص نیست و تغییرات در طی پروژه زیاد است و نیازمند انعطاف پذیری و سازگاری زیاد و تصمیم گیری سریع و چابک می باشد، استفاده می شود.
نکته: رویکرد چابک تأکید می کند که کل تیم باید یک واحد یکپارچه باشد و کل تیم مسئول شکست یا موفقیت پروژه هستند، برخلاف مدیریت پروژه سنتی که در آن تنها مدیر پروژه مسئول همه ی ابعاد پروژه است.
نکته: رویکرد چابک به افزایش ارتباطات تاکید دارد که یکی از عوامل کلیدی ایجاد این یکپارچگی است و از طریق جلسات روزانه امکان پذیر است.
نکته: در مدیریت پروژه چابک، حجم زیاد مستندات وجود ندارد.
همان طور که گفته شد ACP یا Agile Certified Practitioner گواهی نامه “مدیریت پروژه های چابک” است که توسط موسسه PMI آمریکا ارائه می شود و علاقه مندان این حوزه می توانند با شرکت در آزمونی که توسط این موسسه برگزار می شود نسبت به اخذ مدرک مدیریت پروژه های چابک اقدام کنند.