سلام دوستان عزیز وقتتون بخیر؛ آرزوی اوقات خوشی رو براتون داریم 🙂 در این جلسه از سری آموزش های پویش پایدار در خدمتتون هستیم برای آموزش ساختار توابع در اکسل و فرمول نویسی با تابع در اکسل.

null

زمان ویدیو

29:34 دقیقه

مدرس دوره: سهیل فتحی

مدرس دوره

سهیل فتحی

null

زمان ویدیو

29:34 دقیقه

مدرس دوره: سهیل فتحی

مدرس دوره

سهیل فتحی

آموزش ساختار توابع در اکسل همراه و فرمول نویسی با تابع های اکسل با مثال

فرمول نویسی در اکسل بدون استفاده از توابع بی معناست. قبل از توضیح ساختار توابع در اکسل باید کمی با مفهوم تابع در ریاضیات آشنا بشید. البته این مفهوم رو همه ما در ریاضیات دوره دبیرستان خوندیم اما برای عزیزانی که این مفهوم رو فراموش کردن در ابتدای این آموزش، مفهوم تابع رو شرح میدیم:

تابع در ریاضیات چیست؟

تابع مثل یک ماشین عمل میکنه. یک ماشین لباسشویی یا ماشین ظرفشویی! یک تابع مثل هر کدوم از این ماشین ها یک یا چند ورودی رو میگیره و یک یا چند خروجی برمیگردونه. همونطورکه ماشین لباسشویی، لباس های کثیف رو به عنوان ورودی میگیره و لباس های تمیز رو به عنوان خروجی برمیگردونه، مثلاً تابع Sum در اکسل که کارش جمع زدنه، اعداد رو به عنوان ورودی میگیره و جمع اعداد رو به عنوان خروجی برمیگردونه. سعی کردم خیلی خودمونی توضیح بدم 🙂

در ریاضیات جمله معروف y = f(x)  داریم. در این جمله، f مخفف function (تابع)، x ورودی (های) تابع و y هم خروجی (های) تابع هست.

 

ساختار توابع در ریاضیات و اکسل

ساختار توابع در ریاضیات و اکسل

 

تابع در اکسل

طبق آخرین شمارشی که از لیست توابع در سایت مایکروسافت انجام دادیم، در اکسل 490 تابع وجود داره. هر کدوم از این توابع در اکسل کار مشخصی که براشون تعریف شده انجام میدن. مثلاً تابع Sum در اکسل برای جمع زدن اعداد هست. تابع Average برای میانگین گیری اعداد هست. تابع Int یک عدد اعشاری میگیره و جزء صحیح اون عدد رو برمیگردونه و … . پس به جای f در جمله y = f(x) میتونه 490 تابع قرار بگیره. البته اگر با ماکرونویسی در اکسل آشنا باشیم، میتونیم توابع مورد نظر خودمون رو برای اکسل تعریف کنیم.

فرمول نویسی با تابع در اکسل

اگر داخل یک سلول اکسل بعد از علامت مساوی یک حرف تایپ کنیم (مثلاً S)، لیست توابعی که با اون حرف شروع میشن رو به صورت تصویر زیر برامون نمایش میده:

 

نمایش لیست توابع در اکسل

نمایش لیست توابع در اکسل

 

فرضاً اگر بخوایم تابع Sum رو از بین این توابع اکسل انتخاب کنیم، میتونیم روی Sum دبل کلیک کنیم یا خودمون اون رو به طور کامل تایپ و پرانتز بعدش رو باز کنیم. در هر صورت بعد از اینکه )Sum= رو داخل یک سلول تایپ کردیم، نوار راهنمای سفید رنگی پایین اون تابع نمایش داده میشه که آرگومان های اون تابع رو مشاهده می کنیم:

 

راهنمای تابع Sum در اکسل

راهنمای تابع Sum در اکسل

 

همونطورکه در تصویر بالا مشخصه، آرگومان های تابع Sum شامل …,number1، [number2] هست. در اینجا لازمه نکاتی در رابطه با آرگومان های توابع در اکسل ذکر کنیم:

1) حداکثر تعداد آرگومان های یک تابع برابر 255 هست. ما در اکسل توابع بدون آرگومان مثل RAND، توابع تک آرگومانی مثل تابع INT، توابع دو آرگومانی مثل تابع MOD و … و نهایتاً توابع با 255 آرگومان مثل تابع SUM داریم. پس زمانیکه در انتهای نوار راهنمای یک تابع “…” قرار داره، به این معنیه که این تابع نهایتاً تا 255 آرگومان داره (مشابه تصویر بالا).

2) آرگومان هایی که داخل براکت [ ] قرار دارن، اختیاری هستن و در صورت نیاز وارد میشن (مشابه [number2] در تابع sum). اما آرگومان های دیگه اجباری هستن و اگر اون ها رو وارد نکنیم، اکسل ارور میده.

3) علامت جداکننده آرگومان ها میتونه کاما (,) یا سمی کالن (;) باشه. اینکه در سیستم شما علامت جداکننده آرگومان ها کدوم هست رو میتونید از راهنمای پایین یکی از تابع های اکسل متوجه بشید. پیشنهاد ما این هست که علامت جداکننده آرگومان ها رو کاما (,) تنظیم کنید. در صورتیکه این علامت در سیستم شما سمی کالن (;) هست میتونید با مراجعه به آدرس زیر در ویندوز اون رو به کاما (,) تغییر بدید و با یک بار بسته و باز کردن اکسل متوجه تغییر میشید:

Control Panel – Clock & Region – Region – Additional Setting

در پنجره باز شده، گزینه List Seperator را روی کاما (,) قرار بدید. اگر این گزینه در کشوی باز شده وجود نداره خودتون تایپش کنید.

 

تغییر علامت جداکننده آرگومان ها در اکسل

تغییر علامت جداکننده آرگومان ها در اکسل

 

 

فرمول نویسی در اکسل با استفاده از توابع همراه مثال

حالا که با ساختار تابع در اکسل آشنا شدید، در ادامه نحوه فرمول نویسی با تابع در اکسل رو با مثال براتون شرح میدیم.

تابع Rand – مثال تابع بدون آرگومان در اکسل

تابع Rand یک تابع بدون آرگومان هست که عدد تصادفی بین 0 تا 1 برمیگردونه.

 

مثال تابع بدون آرگومان در اکسل (Rand)

مثال تابع بدون آرگومان در اکسل (Rand)

 

با هر بار دبل کلیک بر روی فرمول و زدن دکمه اینتر (اجرای مجدد فرمول)، یک عدد تصادفی جدید بین صفر تا یک برمیگردونه.

 

تابع INT – مثال تابع تک آرگومانه در اکسل

تابع INT یک عدد تصادفی به عنوان تک آرگومانش میگیره و جزء صحیح اون عدد رو برمیگردونه:

 

آرگومان تابع INT در اکسل

آرگومان تابع INT در اکسل

 

اگر عدد 2.54 رو به عنوان ورودی به این تابع بدیم، عدد 2 رو به عنوان خروجی برمیگردونه:

 

مثال تابع تک آرگومانی در اکسل (INT)

مثال تابع تک آرگومانی در اکسل (INT)

 

به همین ترتیب در اکسل توابع دو، سه، چهار و … آرگومانی وجود دارد که بسیاری از آن ها در سطح پیشرفته هستند و در دوره جامع آموزش اکسل پیشرفته (ویدیویی) تمامی این توابع به همراه مثال های کاربردی و پیچیده رو آموزش دادیم.

تابع Sum – مثالی از توابع با 255 آرگومان اجباری و اختیاری

همونطورکه در ابتدای آموزش گفتیم، تابع Sum در هر آرگومان عدد یا مجموعه ای از اعداد رو میگیره و اون ها رو با هم جمع میزنه. برای مثال به شیت زیر در اکسل توجه کنید. این شیت شامل چند محدوده از اعداد هست که اگر بخوایم جمع همه این اعداد رو اکسل در سلول C3 برامون محاسبه کنه، به صورت زیر فرمول نویسی میکنیم:

 

مثالی از تابع با 255 آرگومان در اکسل (Sum)

مثالی از تابع با 255 آرگومان در اکسل (Sum)

 

در مثال بالا، 4 آرگومان اکسل وارد شده. دقت کنید که نامگذاری آرگومان های تابع Sum شما رو به اشتباه نندازه. نام آرگومان های این تابع number هست اما به این معنی نیست که در هر آرگومان فقط یک عدد وارد میشه. مشابه مثال بالا میتونیم در هر آرگومان مجموعه از سلول های پیوسته رو وارد کنیم. در این مثال آرگومان اول سلول های D5 تا D10، آرگومان دوم سلول های F5 تا F10، آرگومان سوم تک سلول H8 و آرگومان چهارم سلول های H2 تا K2 هست. به همین ترتیب در صورت نیاز میتونید تا 255 محدوده از اعداد رو برای جمع در آرگومان های تابع SUM وارد کنید.

 

ممنون از توجه شما 🙂

هر گونه سوال، پیشنهاد یا انتقادی در رابطه با دوره رایگان آموزش اکسل دارید در بخش دیدگاه‌ها مطرح نمایید تا بتوانیم بهترین آموزش ها را برای شما علاقمندان به آموزش اکسل تهیه کنیم.

مطالب زیر را حتما مطالعه کنید

1 دیدگاه

  1. سلام در صورتیکه بخواهیم با استفاده از تابع if جمع بزنیم یعنی بگیم در محدوده ما فقط اعدادی که بزرگتر از 80 باشند رو جمع کن باید از چه ترکیبی از توابع استفاده کنیم؟

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای مورد نیاز با * مشخص شده است

نوشتن دیدگاه